Bank Street College of Education

Bank Street College of Education

Bank Street College of Education

Marvel was selected by Bank Street College of Education to renovate portions of their ten story facility on W 112th on the Upper West Side of Manhattan. The College embarked on the renovation as a multiphased project spanning numerous floors of the existing building in an effort to expand their School For Children (Grades K-8).


171018-Marvel-Bank-St_213-copy
Marvel provided a cost effective renovation for the first through 4th grade classrooms by reconfiguring existing classroom layouts and providing new furniture, finishes, and equipment.
171018-Marvel-Bank-St_398-copy
Corridor niches within the gut renovated expansion floor provide flexible spaces for one-on-one instruction, independent study, and break-out spaces for student teams.
171018-Marvel-Bank-St_163-copy
Student workspaces surround the classroom's meeting space, a central part of Bank Street's teaching approach.
171018-Marvel-Bank-St_429-copy
Fifth grade students work in small teams in a classroom on the expansion floor.
171018-Marvel-Bank-St_169-copy
Fourth grade tudents sitting at a variety of learning spaces while their teacher instructs in front of a large smartboard.
171018-Marvel-Bank-St_266-copy
A new fifth grade classroom on the expansion floor has multiple learning zones: team meeting space in the far left, group desks on the right, and a multi-disciplinary class-wide project on China in the near left.
171018-Marvel-Bank-St_335-copy
Fifth grade students collaborate on a map of China, part of their multi-displinary class-wide project.
171018-Marvel-Bank-St_496-copy
Eighth grade students within one of the two foreign language classrooms on the renovated classroom floor.
171018-Marvel-Bank-St_531-copy
Bank Street's school color highlights a student artwork display directly across from the main stair and elevators as well as highlights break-out seating at niches along the new expansion floor's main corridor.
171018-Marvel-Bank-St_668-copy
A lounge space on the administration and faculty office floor provides a space for visitors, staff, and students to connect.
171018-Marvel-Bank-St_705-copy
The classroom layouts maximize daylighting in all learning zones within the new expansion floor classrooms.
171018-Marvel-Bank-St_967-copy
Glass partitions in an efficient layout for Bank Street's president's suite creates an open and inviting environment while still providing privacy.
Year
2017
Location
Manhattan, New York, New York
Client
Bank Street College of Education
Typology
Schools, Institutional
Size
26,000 SF
Design Team
Jonathan Marvel, Lissa So, Jennifer Olson, Sharon Kim, Carol Nung, Cat Travers
Consultants
Lilker Associates, Silman, Jim Conti, Jacobs Consultancy (Lab Planning), JM Zoning
Photography Credits
Daniel Byrne
We use our own and third party cookies to improve your browsing. If you continue browsing we consider that you accept the use of cookies. More info. Ok