Hoboken Boathouse

Hoboken Boathouse

Hoboken Boathouse

The Hoboken boathouse is a public/private boathouse offering access to the Hoboken Cove Waterfront in New Jersey. The facility will house 40 boats. It will also offer flexible indoor and outdoor storage spaces and year round programming areas for the community, boathouse members, and local schools and universities. Working with Hoboken’s “Rebuild by Design” effort Marvel integrated a berm and flood wall in order to provide waterfront access while protecting from floods and storms.


Render_Corner-day-open
The metal screens open up to reveal the kayak storage area
Enviro-Section_Flood Wall
The flood wall and berm integrated with the building, designed to protect against 500-year flood projections
Elevation_east
Front Elevation
The waterfront elevation, showing the berm and flood wall extending past the project on either side
Elevation_west
Rear Elevation
The rear, city elevation. The lower level and flood wall covered by a landscaped berm.
Render_Storage
Boat storage view
The kayaks are stored on pressure-held removable racks. The skylight brings warm sunlight to mitigate the damp conditions.
Plan_bottom_no-dimensions
Plan
Plan_top_no-dimensions
Plan
Render_Cove-night
Night view from the water
Kayakers returning back at night to this beacon on the waterfront.
Year
2014
Location
Hoboken, New Jersey
Client
City of Hoboken
Typology
Institutional, Park /Recreation, Ecological Design
Design Team
Magnus, Guido Hartray
Rendering Credits
Marvel Architects
We use our own and third party cookies to improve your browsing. If you continue browsing we consider that you accept the use of cookies. More info. Ok