New Lab

The New Lab at Building 128 in the Brooklyn Navy Yard is an 84,000 SF design and prototyping facility for the development of advanced technologies and new manufacturing techniques located.


new-lab-9
Exterior Facade
Restored envelope. Replacement insulated metal cladding and windows match historic configurations and profiles. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-14
Historic Photo of Building 128 at the Brooklyn Navy Yard
Initially constructed by the US Navy in 1899 as a machine shop for producing marine engines and components, the site was frequently modified, reconfigured, and expanded until the Navy abandoned the building and site in 1966. Photo courtesy of the Brooklyn Navy Yard Archive.
new-lab-3
Active use as a naval machine shop, 1915.
For the build-out of the New Lab carried out by Marvel Architects, both the building’s architectural attributes and the legacy of fabrication are taken into account. Photo courtesy of the Brooklyn Navy Yard Archive.
new-lab-1
Single story build-outs mimic the stacks of raw materials and fabrication stations that once lined the naval machine shop, framing a central corridor and the industrial doors at both ends of 350’ long building. ©David Sundberg/ESTO
Green-Manufacturing-Center-EDIT
The exterior corrugated steel envelope and steel industrial windows were severely deteriorated after decades of limited use. The existing interior is a single level slab with a single 4,000sf elevated mezzanine.
IMG_3590
Construction
New second floor area greatly expanded the existing mezzanine, with upper mezzanines built into the overhead roof structure. 32,000sf of new floor area was constructed.
mezzanine-levels-BT-edit
Circulation
The new upper walkway’s route and overlooks were intentional, as a means to orient and introduce visitors to the New Lab. Crossover bridges are suspended from the industrial gantries.
new-lab-4
Circulation Walkway
A circulation walkway was constructed around the perimeter of the main space, connecting open workspaces at the building’s center and enclosed workspaces at the outer edges. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-10
Event Space
Placed on an outside corner of the building, the event space is visible from the main entrance to the Brooklyn Navy Yard and connects to the building’s interior central corridor. ©David Sundberg/ESTO
IMG_7133
Flexibility of Use
Open areas at the main floor create opportunities for exhibits, project fabrication and events with connections inside and outside the building. Bridges carried by the original gantries create overlooks to open areas and access across the building.
mezzanine-levels-BT-edit-2
Expansion & Flexibility Diagram
MACRO_SEA_NEW_LAB__170_V2
The New Lab contains multiple advanced fabrication workspaces for 3D printing, electronics and computer technology, as well as shops for wood, metals and plastics.
2016DS27
All individual tenants spaces at the outer perimeter of the building have daylighting and operable windows. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-11
A variety of open and enclosed workspaces and meeting areas are integrated throughout the interior. ©David Sundberg/ESTO
120918-new-lab-cutaway-renderi56907
Rendered Section ©Macro Sea
1. Design Library 2. Enclosed Studio 3. Fabrication Lab 4. Project and Event Space 5. Conference Room 6. Institutional Studio 7. Enclosed Studio 8. Open Studio
new-lab-12
Central Corridors
A linear central corridor extends between the original sliding industrial doors at each end of the building. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-5
Existing Structures
Existing building trusses and overhead material transport gantries remain clear and unaltered. New distribution systems consolidate behind existing primary beams at side aisles to avoid visual noise at the main ceiling structure. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-8
Entrance
The main entry passes through the industrial sliding doors. Smaller man-doors act as the dat-to-day entry. The main floor raised above the original working floor provides flood resiliency from the harbor and depth for radiant heating. ©David Sundberg/ESTO
new-lab-6
Workspace
Interior spaces are divided between private work spaces for individual businesses and education tenants, shared work spaces, meeting rooms and a café ©David Sundberg/ESTO
MACRO_SEA_NEW_LAB__077_V2
Casual gathering spaces and seating are provided at the entrance, breakout areas and at informal meeting spaces.
Year
2016
Location
Brooklyn, New York
Typology
Workspace, Industrial, Tech
Size
84,000 SF
Design Team
Scott Demel, Zachary Cohen, Elise DeChard, Eckart Graeve, Teo Quintana
Consultants
Engineering Group Associates (Structural Engineer), BD Engineering (MEP), DGA Lighting (Lighting Design), Macro Sea (Concept + Interior Design)
Awards
AIANY Design Merit Award for Architecture, Building Brooklyn Awards National Grid Award for Energy Efficiency
Photography Credits
David Sundberg, Novaconcept
We use our own and third party cookies to improve your browsing. If you continue browsing we consider that you accept the use of cookies. More info. Ok