Pierhouse & 1 Hotel

Pierhouse & 1 Hotel

Pierhouse & 1 Hotel

pierhouse-23
Pierhouse as seen from Brooklyn Bridge Park
©David Sundberg/ESTO
pierhouse-diagram-27
Natural Ventilation - Building Section
All residential units are floor-through with east and west exposures, providing natural ventilation that filters harbor breezes through the building from Park to Street. This porosity continues at grade, where public walkways through the building connect Furman Street and the Park.
pierhouse-diagram-26
Plan and Elevation Diagram
Pierhouse is made up of a 106-unit condominium, a 300-car below-grade parking garage, a 17,000 SF event space, and a 195-key hotel within a 620,000 SF complex of connected buildings which range from four to ten stories.
pier-house-11
West Elevation Facing Brooklyn Bridge Park
Pierhouse integrates the built and natural environment to address the need for increased resiliency. In response to Superstorm Sandy, the design team amplified topography and landscape features to raise the building’s entry elevation by four feet while maintaining a vital connection to the park and street. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-10
One of three public passageways through the buildings
The form of the building allows for eddies and areas of interaction with the public park. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-diagram-33
Conceptual diagrams from the competition entry
pierhouse-24
This porosity continues at grade, where public walkways through the building connect Furman Street and the park. The lobbys are graced with granite desks sculpture from the same quarry in Halloran, Maine that was used to build The Brooklyn Bridge. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-16
Residential terraces utilize the same planting palette as the Park
Marvel Architects designed Pierhouse to perform as an extension of Brooklyn Bridge Park - a verdant backdrop recalling the high, sandy bank of pre-colonial Brooklyn Heights. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-4
Residential terraces as seen from the roof
The complex features green roofs and a variety of pathways to access the park. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-diagram-31
Residential modules
A differentiation of units results from interlocking residential modules.
pierhouse-18
One of the driving decisions during the competition was for every unit to have a waterfront view. To achieve this, every unit is a duplex, accessed by a single-loaded 'skip-stop' corridor, allowing upper or lower floors respectively to be floor-through. ©Evan Joseph
pierhouse-17
All units are floor-through with east and west exposures, providing natural ventilation that filters harbor breezes through the building from park to street. ©Evan Joseph
pierhouse-diagram-30
The residential buildings employ variations of sixteen-foot modules of distinct duplex houses with terraces on the park and harbor views.
2018DS19
Landscape extends into and up the building allowing a connection with the natural environment. ©David Sundberg/ESTO
pierhouse-1
East Elevation facing Furman Street
The ten-story complex includes a 195-key luxury hotel, 106 residential units, 300 parking spaces, two restaurants, retail, Park offices, rooftop pool, and a 17,000 square-foot event space.
pierhouse-8
1 HOTEL
pierhouse-2
Hotel Lobby Interior
pierhouse-9
1 Hotel Lobby & Restaurant
1-Hotel_Eric-Laignel_022
©Eric Laignel
1-Hotel_Eric-Laignel_080
©Eric Laignel
1-Hotel_Eric-Laignel_104
©Eric Laignel
pierhouse-13
1 Hotel Rooftop Terrace
1-Hotel_Eric-Laignel_297
©Eric Laignel
1-Hotel_Eric-Laignel_180
1 Hotel Terrace View
1-Hotel_Eric-Laignel_185
Bedroom
pierhouse-25
Reclaimed granite blocks at grade provide seating beneath large-caliper shade trees and extend the park experience up to and into the hotel. Park topography is repeated at second and third floor terraces, while the materiality of the Brooklyn Bridge is picked up in the cleft granite facing of the base and interiors. The sheer window walls reflect and meld sky, park, river, bridge, and bustling Brooklyn neighborhood. Extending the park into the hotel takes the hotel experience out to the park and beyond, resulting in an altogether symbiotic relationship.
pierhouse-3
The length of the building heightens the primary design challenge of Pierhouse and 1 Hotel, which was to create a private development which connects the city to a park.
Year
2017
Location
Brooklyn, New York
Client
Toll Brothers City Living
Typology
Residential, Sustainable , Residential Market
Size
621,138 (entire project), 160,451 (Hotel), 287,746 (90 Furman Street Condo), 172,941 (130 Furman Street Condo) SF
Design Team
Jonathan Marvel, Guido Hartray, Dennis Vermeulen, Andrew Torres, JS Yong
Consultants
Dagher Engineering (MEP), DeSimone Structural Engineers, AKRF (Acoustical), Clevenger Frabel LaVallee (Food Service), Gilsanz Murray Steficek (Facade), Langan (Civil), Marvel (Residential Interior Design), Michael van Valkenburgh (Landscape)
Awards
AIA Brooklyn-Queens Design Merit Award, ULI Award: Excellence in Hotel Development, Architizer A+ Awards for Hospitality: Hotels and Resorts, Interior Design Magazine Best of Year Award for U.S. Boutique Hotel, Building Brooklyn Awards: National Grid Award for Energy Efficiency, AIA New York State Design Award , IESNYC Lumen Award, Award of Merit, AIA Housing Award - Multifamily Category
Photography Credits
David Sundberg/ESTO, Eric Laignel and Evan Joseph
We use our own and third party cookies to improve your browsing. If you continue browsing we consider that you accept the use of cookies. More info. Ok