Building 77

Building 77 is a 1 million square foot building constructed in 1942 and facing onto Flushing Avenue.  The Brooklyn Navy Yard Development Corporation selected Marvel Architects to envision a new entrance to the repurposed building and the Brooklyn Navy Yard as a whole. Inside, a central corridor extends from the street to the campus, lined with the retail face of food producers as well as connecting the building lobby and elevator core serving 3,000 new employees on the floors above.


09_Building-77
Entrance Desk
The gantry corridor provides a space of meeting for production and retail, tenants and the public. Full height storefront space separates the production areas from the corridor, giving visitors a full view into the production process. ©Daniel Byrne
01_Building-77
Building 77
The new pedestrian entrance and plaza lead into the Navy Yard campus, facilitating interaction between the public and building tenants. It also provides access to the building’s new and much needed amenities, including spaces for food businesses with both onsite production and retail needs. From the ground floor, visitors can access the rooftop restaurant directly via an express elevator, or keyed access to special events on other floors.©Daniel Byrne
06-Navy-Yard-History
History
During World War II U.S. Naval Officers coordinating operations for the North American Fleet. Before halting operations in the late 1960’s, Building 77 served as a storage warehouse for the Navy.
08_Building-77
CONNECTING WITHIN THE BUILDING
The south building entrance is placed near the intersection with Vanderbilt Avenue and the 1801 fence line is folded back to the face of the building, creating a public plaza. A long, through-building corridor follows the line of the historic gantry that originally loaded railroad cars. New openings through the facade creates an exterior loggia facing the street. Vertical circulation connecting directly to the Gantry Corridor allows direct connection to the roof top and other tenant spaces.
A-100-Ground-Floor-Plan-SKETCH-(1)
Production
The central corridor is set along one of the two historical gantry-ways. This splits the ground floor asymmetrically, creating food-production spaces that vary in size and allows tenants to fill into a space that matches their scale of production.
23_Building-77
Approach
Looking North towards Building 77 and the Brooklyn Navy Yard from Vanderbilt Avenue, a vehicular and bicycling route extending to Grand Army Plaza and Prospect Park. ©Daniel Byrne
B77-gantry-corridor-before
Ground Floor Gantry Corridor
Existing Conditions: 2015
21_Building-77
Events in the Gantry Corridor
The Gantry Corridor is used in a variety of ways from every day traffic to special events. Beaux Arts Ball 2018, photo ©Nick Anderson
22_Building-77
Beaux Arts Ball 2018
Beaux Arts Ball 2018, photo ©Nick Anderson
13_Building-77
Large openings were cut into the existing 10” thick concrete façade to create an entrance and covered loggia facing the street to bring in light, air and public access. ©Daniel Byrne
171117-Marvel_Bldg77-327
View looking into ongoing work at the Brooklyn Navy Yard as seen from the North side of the building. ©Daniel Byrne
171117-Marvel_Bldg77-722-copy
Main Entrance to Building 77
©Daniel Byrne
Year
2017
Location
Brooklyn, New York
Client
Brooklyn Navy Yard Development Corporation
Typology
Commercial, Workspace
Size
966,228 SF
Design Team
Scott Demel, David Jakowski, Andres Loewy, Siyuan Ye, Andy Lin, Michael Stewart, Paul Chan, Carol Nung, Carly Berger, Makenzie Leukart, See Jia Ho
Consultants
Beyer Blinder Belle Core & Shell Architects, Silman Associates Structural Engineer, JFK&M Consulting Group, Energy Squared Food Tenant, Jeanne Giordano Ltd Retail Planning, Market Ventures Food Market Consultant, Lighting Workshop Lighting Design, Langan Civil Engineer, Faithful + Gould Cost Estimating, Expeditor JAM Consulting, Eremos Acoustics, DVS Security Consulting & Engineering Security, Sterling Project Management
Awards
AIA Brooklyn-Queens Design Merit Award
Photography Credits
Daniel Byrne and Marvel Architects
We use our own and third party cookies to improve your browsing. If you continue browsing we consider that you accept the use of cookies. More info. Ok